maanantai 9. helmikuuta 2015

Pitaleivät 2 erilaisella intialaisella täytteellä ( vegaaniset) ja jauhelihatäyte


Meillä oli sunnuntaina vieraita, halusin tarjota heille jotain kasvisruokaa, enkä kauppaankaan jaksanut raahautua, sain idean tehdä kahta erilaista intialaista kasviskastiketta ja mies halusi välttämättä tehdä kaveriksi omatekoisia pitaleipiä, ei ehkä ensimmäisenä tulisi mieleen yhdistellä näitä mutta pakko sanoa että toimii!Ja kehuja sateli ;)

Pitaleivät ( tästä ohjeesta tulee 8-9 pientä pitaa)

2 ½ dl vettä
25 g hiivaa ( 2 tl kuivahiivaa)
1 tl suolaa
2 rkl oliiviöljy
5 dl durumvehnäjauhoja


Sekoita ainekset. Anna kohota kaksinkertaiseksi. Leikkaa taikinasta pieniä pullia ja pyöritä pullat ohuiksi  pitaleiviksi. Anna kohta liinan alla. Paista 225 asteessa n. 10-12 minuuttia, pita leivät alkaa hiukan tummumaan ja tekemään "kuplia" pintaan kypsyessään. 




Jauhelihatäyte ( en osaa mausta mitään, kun en lihaa syö, mutta jaetaanpas täällä kuitenkin) 

250 g jauhelihaa (sika-nautaa sattui olemaan kaapissa)
1 iso sipuli
n. 1 dl pepperoneja valmiiksi viipaloituna
1 rkl oliiviöljy
1 tl tulinen savupaprika jauhe
ripaus chipotlejauhetta
1 tl "bablon" texmex jalapenomaustetta ( ostettu muistaakseni tuurin kyläkaupasta? )
pari kierrosta suolamyllystä

Kuumenna miedolla lämmöllä mausteita öljytilkassa, lisää jauhelihat kun mausteet tuoksuvat voimakkaasti pannulta. Paista jauheliha lähes kypsäksi ja lisää pepperoni viipaleet ja kypsennä loppuun. Tarkasta suola.


Intialainen dahl kastike:

2 sipulia
3 isoa valkosipulin kynttä
1 vihreä chili
2 dl punaisia linssejä
1 rkl tomaattipyree
1 tl raastettu inkivääri
5-6 dl vettä
kasvisliemikuutio
2 rkl oliiviöljy
2 tl kurkumaa
suolaa,pippuria maun mukaan
2 tl juustokuminaa
2 rkl kookoskermaa ( ei ole pakko lisätä)

Paahda tomaattipyree,  valkosipulit, pilkottu chili, mausteet ja inkivääri miedolla lämmöllä öljyssä muutaman minuutin ajan, tästä syntyy eräänlainen tahna pannulle. Lisää linssit ja vesi, sekä kasvisliemikuutio ja anna poreilla miedolla lämmöllä n. 25 minuuttia kunnes linssit ovat täysin kypsiä. Mausta vielä pippurilla ja suolalla maun mukaan ja lisää halutessasi kookoskermaa pyöristämään ja pehmentämään makua.





Tämä oli ehdottomasti paras täyte kaikista, täytyy tehdä piakkoin toisenkin kerran ja syödä riisin kera.

Kikhernecurry perunalla

2-3 perunaa
2 porkkanaa 
3 dl kikherneitä
2 rkl tomaattipyree
1 rkl soijakastike
1 kasvisliemi kuutio
1 tl paprikajauhe
1 tl kurkumaa
2 tl garam masala maustetta
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
1-2 dl kookoskermaa

Lisää kattilaan kuutioidut perunat ja porkkanat. Lisää vesi, mausteet, kasvisliemikuutio, tomaattipyree ja kikherneet kattilaan. Lisää vettä sen verran että kasvikset peittyvät. Keitä kunnes perunat ja porkkanat ovat kypsiä. Lisää kookosmaito. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. 


Tarjolla meillä oli näiden kastikkeiden lisäksi salaattia, sekä itse tehtyä tzatziki dippiä. Kävi tosin niin, että minulla ei ollut turkkilaista jogurttia, eikä kerma viiliä.. Päätin kokeilla tehdä sen maitorahkaan ja hyvinhän tuo toimi, täytynee tehdä tuotakin useammin, vaikkapa dipiksi vihannestikuille.

Tzatziki dippi maitorahkasta

1 prk maitorahkaa ( pehmeä, valio)
1 tl sitruunamehu
muutama kierros mustapippuria myllystä
2 tl valmista tzatziki maustetta ( kreikan tuliainen)
jos sinulta uupuu valmist tatziki seos, voit tehdä sen itse näin:
1-2 valkosipulin kynttäpuristettuna
ripaus suolaa
tilliä

Sekoita kaikki aineet keskenään, mausteita voit lisätä oman maun mukaan. Muista kuitenkin, että seos maustuu ja maku vahvistuu jääkaapissa ollessaan.




Kyllä kuola alkoi valua taas kun katseli noita herkkukuvia, mutta nyt taas palattu ruotuun ja tänään onkin päivä ollut aktiivinen. Aamusta salilla, päivällä lenkki ja illalla 40 minuuttia venyttelyä. Nyt voi uni maistua hyvin. Kertokaahan, jos testailette näitä herkullisia pitoja, että miten siellä maistuu? :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti