sunnuntai 1. joulukuuta 2013

EN SYÖ ENÄÄ KOSKAAN IRTOKARKKEJATuo otsikkohan ei ollut mitään aprillia, vaan oikeasti en aio syödä enää irtokarkkeja. Miksiköhän? No niiden e- koodien takia. Voi, että niitä ihania pehmoisia punaisia vaahtosydämiä, pääkalloja, vadelmaveneitä... ja sisältävät törkeä määrän E120 nimistä lisäainetta, ja arvatkaapa huvikseen mistä tämä E120 on lähtöisin??? Koppakuoriaisista!!
Tässä teille pieni tieto pläjäys lisäaineesta( nyt kun tutkitte paketin kupeita, tätä löytyy tuskaisen monesta paikasta) Olkaa hyvät ja nauttikaa seuraavan kerran kun lyötte hedelmä namia suuhun..
**Karmiini (E120) on kuivatuista kokkiniilikirvoista peräisin olevaa punaista väriainetta. 70 000 kokkiniilikirvasta saadaan puoli kiloa karmiinia, joten hyönteisten tuotanto on massiivista. Karmiinia käytetään mm. karkeissa, alkoholijuomissa, kosmetiikassa ja lankojen värjäyksessä.** Näin kertoo vegaaniliitto.
Toinen lähde:
**E120 karmiinit, kokkiniili, karmiinihappo. Tätä lisäainetta saadaan naaraspuolisista kokenillikirvoista (Dactylopius coccus vanh. Coccus cacti). Tämä kirva asustelee Meksikossa ja Etelä-Amerikassa ja nauttii ravinnokseen kaktuksia. Elämäntehtävänä tällä hyönteisellä on tulla uutetuksi E120 lisäaineeksi ja siten antaa punainen väri makeisiin ja virvoitusjuomiin. Saattaa aiheuttaa vakavia allergisia reaktioita. Varmasti eläinperäinen lisäaine. Hyväksyttävä päiväsaantiannos: ADI(5 mg/kg/vrk).**
Vietin viime viikon tutkien asiaa ja huomasin tarkemmin, kun kävin irtokarkki hyllyllä katsomassa karamellien tuote selostetta: Mua alkoi yököttämään ja puistattamaan. EN varmasti syö enää irtokarkkeja(suklaa on asia erikseen). Meidän karkkeihin tungetaan kaikkea paskaa ja me lapataan sitä hulluna suuhumme? SAIRASTA!!!
Lempikarkeistani löytyi mukava tuoteseloste: sisältää gelatiiniä, eli useimmissa tapauksissa naudan nahkaa. Näillä saadaan karamelliin mukava sitko. Tämän tekstin jälkeen en enää ikinä voi kuvitella syöväni tälläistä moskaa.
Mitä se gelatiini on sitten ja miksi en halua sitä syödä karamellieni joukossa?
Gelatiini eli liivate on proteiini, jota eristetään yleensä teurastettujen sikojen sisäelimistä, joskus myös vasikoiden sisäelimistä. Sitä käytetään mm. vanukkaissa ja jäätelössä.
Liivate eli gelatiini on proteiinista koostuva ruoka-aine, jota valmistetaan yleensä sian nahasta tai sian tai naudan luista, suolista ja jänteistä pitkään keittämällä. Ulkoisilta ominaisuuksiltaan puhdas liivate on kiinteää ja haurasta, läpikuultavaa tai kellertävää, lähestulkoon hajutonta ja mautonta ainetta. Kotikäytössä liivate on ohuita levyjä tai jauhetta. Se liotetaan kylmässä vedessä, jossa se turpoaa, ja liuotetaan sitten kuumaan nesteeseen, jossa se muodostaa kolloidisen liuoksen. Jäähtyessään liivate jähmettyy.

Liivatetta käytetään lukuisissa elintarvikkeissa, muun muassa lähes jokaisessa jogurteissa ja makeisissa hyytelömäisen rakenteen aikaansaamiseksi. Lisäksi liivatetta käytetään lääkkeiden ja luontaistuotteiden kuorena, valokuvauksessa filmin takapinnassa sekä kosmetiikkatuotteissa.

Liivatetta ei luokitella lisäaineeksi vaan valmistusaineeksi, minkä takia sillä ei ole E-koodia. EU-lainsäädännössä liivate on aiemmin luokiteltulisäaineeksi E-koodilla E441, mutta luokitus muutettiin, ja elintarvikkeeseen käytetty liivate pitää nykyään aina mainita pakkauksessa E-koodin sijasta nimellään.[1] Suomessa haluttiin elintarvikkeisiin merkintä siasta valmistetusta gelatiinista tiettyjen uskonnollisten ryhmien, kuten juutalaisten jamuslimien tarpeisiin. Hullun lehmän taudin ilmaantumisen jälkeen haluttiin merkitä mahdollisesti nautaa sisältävät tuotteet.

Vaikka liivate on puhdasta proteiinia, se ei ole koostumukseltaan hyvä aminohappojen lähde ihmiselle ( tieto wikipediasta)Tämän tiedon kun olisin sisäistänyt vuosia sitten, kuinkahan monta kymmentä kiloa karkkia olisi jäänyt syömättä? Täällä herkutellaan jatkossa vain sipseillä ja suklailla. Kunnes niistäkin paljastuu jotain.... Ajatelkaas, että esimerkiksi muslimi maissa nämä karamellit ovat kiellettyjä, ja karamellit värjätää vain luonnollisella väreillä kuten punajuurella.
Ei mulla nyt muuta....

kuva google kuvahausta6 kommenttia:

 1. Onhan toi tietenkin aika puistattavaa, mutta eipä noista kirvoista ja naudannahoista kuitenkaan elimistölle taida olla kovinkaan paljon haittaa. Lähinnä olisin huolissani siitä sokerista, jota karkeissa on ihan käsittämättömät määrät. Se saa ihmisen kropan pilalle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tutkimukset osoittavat, että näistä on voineet syntyä erittäin pahoja allergisia reaktioita.. mutta jos eläintä haluaa nauttina, mielummin jokainen varmaan sen nauttii ihan oikeana liha tuotteena kuten pihvinä? Sokeri on kyllä toinen asia...mutta jos jompikumpi olisi valittava, jostain kumman syystä valikoisin sokerin kuin esimerkiksi naudan nahan..

   Poista
 2. hauste, castoreumHauste, Castoreum (a.k.a. Hausta) on majavan anaalirauhasesta saatavaa voimakkaan hajuista eritettä, jota voidaan käyttää haju- tai makeutusaineena vaniljan, vadelman tai mansikanmakuisissa tuotteissa. Hauste on vaarallista ainoastaan majavan terveydelle, sillä se on yksi suurimmista syistä majavan pyyntiin. Tuotepakkauksiin tämä voidaan merkitä "vaniljan, vadelman tai mansikan luonnonmukainen aromi". Esimerkkeinä tuotteista: vaniljajäätelö, juomat, makeiset. Ainoa tapa saada selville 'luonnonmukaisen aromin' todellinen lähde, on kysyä sitä valmistajalta. Käytetään erityisesti kosmetiikassa. On käytetty noin 80 vuoden aikana elintarvikkeissa. Elintarvikkeen ainesosana epämiellyttävä ajatus. Keskiajalla haustalla uskottiin olevan parantavia voimia ja sitä on käytetty lääkeaineena mm. kihtiin, riisitautiin, hammassärkyyn, verisuonitauteihin ja myrkytystiloihin. Haus -alkuisten paikannimien kuten Hausjärvi tulkitaan olevan lähtöisin tästä aineesta. Lähteet: 1. Gentle World - Natural Flavors & Castoreum 2. Hausjärvi - Historiaa ja vaakuna 3. Burdock GA, Safety assessment of castoreum extract as a food ingredient, International Journal of Toxicology, 2007 Jan-Feb;26(1):51-5. 4. Nadamoo - The Inside Scoop! | Conventional Ice Scream's Dirty Secret Ingredient : Castoreum


  http://finland.somefood.org/?page_id=3396

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo tästä oon kanssa kuullut, hyh hyh...Tietää taas syyn miksi syödä mahdollisimmat puhdasta ruokaa...

   Poista
 3. Onnea valitsemallasi tiellä :D No ei kai... Mä kans järkytyin kun sain näistä tietää 15 vuotta sitten. Olen siis kasvissyöjä ja ajatus lehmänaivokarkeista kuvotti. Ötököiden kanssa mä oon ihan fine, en pidä niitä eläiminä, vaikka joo, siellähän ne mönkii menemään niinku muutkin elukat.

  No, jokatapauksessa mä jaksoin ihan ehkä pari kuukautta olla ilman niitä irttareita, ennen ku ajattelin, että fuck this ja annoin palaa. Kasvissyöjä olen silti edelleen, kauhean kaksinaamaista minulta, mutta onneksi en ota itseäni vakavasti :D Auttaisi silti varmaan minunkin dieettiäni, jos pystyisin paremmin erossa nuista namusista.

  Haluatko lopettaa myös juustojen syönnin? Tutustu juoksutteen syntyyn jos ;)

  t, Lala

  VastaaPoista
 4. No hyi!
  Kiitos tästä postauksesta :)

  VastaaPoista