lauantai 14. kesäkuuta 2014

Miksei muka voi grillata terveellisesti?


Iltaa! Meinasin nostaa teille kesäisen aiheen esille. Grillaus! Mahtavaa maistuvaa ihanaa grilliruokaa, hiilillä, kaasulla, nuotiolla ja takuulla maistuvaa, teki sen sitten missä vain. Itse suosin kaasu grilliä helppouden ja nopeuden vuoksi. Hiilillä tulee kyllä ehdottomasti makua parhaiten. Nuotiolla en tykkää tehdä, tulee liian voimakas savun maku.

Monet lihovat kesä lomalla. Miksi??? Kesällä on niin "helppoa" dietata, ainakin teoriassa. Kesällä on kaupat täynnä edullista ja terveellistä ruokaa. Miten me muka voidaan lihoa, kun luonto tarjoaa meille kesällä parasta ravintoa? Syy on ehkä sitten se makkara ja muut rasvaiset herkut. Jäätelö, uudet perunat voilla, raskaat jäätelöt ja oluet ja sokeriset juomat. Itse aiemmin en ole ollut mikään grillailija, vaan kesät talvet syönyt samaa. Perunaa, pastaa, leipää.... Lähinnä.

Viime kesänä vedin superdieetin lävitse, enkä kokenut sen rajottavan grillaamista mitenkään. Sain keveitä herkkuja, kuten perunaa, grillattuja kasvisnyyttejä. Yläällä olevassa kuvassa on minun terveellinen grilliherkku. Perunat nyytissä. Reseptiä pistän teille myöhemmin jakoon. Itsellä kompastuskivi tulee kesän ja laihduttamisen suhteen olemaan ateria välit. Ne tuppaa helposti venymään ja unohtumaan kun kaikkea kivaa tekemistä ulkosalla ja aina helteellä ei edes maistukkaan yhtä hyvin. Kesällä on minusta helppo syödä keveitä salaatteja esimerkiksi lounaalla, kun talvella en syö mielellään salaatteja, vaan ennenminkin keittoja. Nyt on niin ihanaa tehdä iso kulho salaattia valmiiksi jääkaappiin. Tomaattia, salaatinlehtiä( tammenlehti, nokkonen ja lollo rosso on henkilökohtaisia suosikkejani), aurinkokuivattua tomaatti, kurkkua, yrttejä, paprikaa ja kevätsipulia, ihanaa! Välillä saattaa sekaan eksyä retiisejä ja oliivejakin. Nams!

Yleensä valmistan grillissä kasvisnyyttejä, perunaa, bataattia tai vaikkapa herkullisia vartaita. Tomaateista saa ihania nyyttejä pilkkomalla tomaatit nyyttiin oliiviöljyn kera, yrttejä ja tuoretta chiliä sekaan. Ainut ongelma minkä olen huomannut grillaamisessa, on se, että en ole vielä keksinyt suht. luonnollista tuotetta proteiiniksi grilliin? Onko teillä ideoita kasvissyöjän proteiiniksi grilliin? Välillä saatan ostaa valmiina soijamakkaroita tai pihvejä, mutta nykysin enää harvoin. Seitania kokeilin viime juhannuksena, hyväähän se oli, mutta se valmistus ( vehnägluteiinistä) hirvittää. Vehnägluteiini ei olisi hyvästä suolistolle, varsinkaan herkälle sellaisella. Olenkin tullut tulokseen, että jos en nyytin sekaan heitä kevyttää mozzarellaa tai fetaa, niin lämmitänä grillissä esimerkiksi falafelpyöryköitä joita valmistan kerralla isoja määriä ja pakastan. Sieltä niitä on sitten helppo napsia kiireessäkin grilliin lämpenemään. Katsotaan mihin tämä kesä menee grillailun ja dieetin suhteen, hehkutinko turhaan näitä terveellisiä valintoja? ;)

Toistaiseksi on mennyt hyvin. Kesän saldona tällä hetkellä taitaa olla 3 jäätelöä ja hiukan suklaata. Leipää tässä tänään punttasin taas muutamien kuukausien edestä, näin se aika kun on kuukaudesta, en voinut vastustaa vastapaistetun ruisleivän tuoksua ;)

Huomenna kutsuu sali jälleen. Muutoskuvia pitäisi muokkailla teille pian nähtäväksi, vaikka paino ei tunnu laskevan kovin vauhdilla, näkee ehkä jo jotain muodoista :D

3 kommenttia:

  1. Suurimmassa pudottajassa kehuivat että grillattu tofu oli tosi hyvää, mutta ei siinä kerrottu miten sitä grillasivat :/ Tarvis netistä tsekkailla jos löytyis joku ohje! Kyselit tuolla aikasemmin että olisko mulla jakaa jotain kasvisreseptii niin itse tykkään kovasti linssikeitosta, uunivihanneksista ja baataattikeitosta. Muuta ei nyt tuu ihan äkkiseltään mieleen.... :) -Laura

    VastaaPoista
  2. http://kukamuumukakuinme.blogspot.fi/2014/03/avokadopiirakkapohja-kasvistaytteeella.html tuo piirakka oli tosi hyvää:)

    VastaaPoista
  3. oon ihmetelly kans kuinka kesällä lihotaan.. mut sehän on tosiaan niistä omista valinnoista kiinni ja grillatakin voi todellakin kevyesti ;)

    hyvä teksti!! :) tsemppiä!

    VastaaPoista