perjantai 11. lokakuuta 2013

Kreikkalainen menu

Viime viikoloppuna oli siis kreikkalainen illan istujainen, ja nyt ajattelin kirjoittaa teille tänne esille menuun jota nautimme. Ilta oli varsin onnistunut ja ruoka oli maukasta ja seura hyvää. En ihan kaikkea muistanut kuvata, mutta reseptit muistan sentään vielä :)

Alkuruokana nautimme linssisoppaa jonka resepti on peräisin antiikin ajalta sekä kreikkalaista salaattia kalamata oliiveilla. Täytyy myöntää kyllä, että vaikka suomesta ostin ihan fetaa, joka oli olevinaan kreikasta, ei ollut kyllä lähelläkään sitä mitä syötiin kreikassa, tarjolla oli myös itse leivottua oliivileipää, joka oli erittäin herkullista.

Pääruokana meillä oli moussakaa lampaan jauhelihalla, yrttisiä uuniperunoita, falafeliä(kasvissyöjälle jotakin) sekä lammas/nauta kepakkoja ja tietenkin tzatzikia joka oli maustettu kreikasta tuomalla tzatziki mausteseoksella, nam!

Jälkiruoka olisi ollut jäätelöä, mutta kukaan ei jaksanut enää sitä syödä. Juomina oli tarjolla kreikkalaista Mythos olutta ja ouzoa, joka on kreikkalaista kansallisjuomaa joka maistuu anikselle, henk.kohtaisesti en pidä oluesta enkä ouzostakaan, joten minulle maistui hyvin pelkkä vesi.

ALKURUUAT:


LINSSIKEITTO
FAKÉS

Tätä pidetään ikivanhana antiikin linssikeittona.

200 g ( ruskeita) kuorimattomia linssejä
2-3 porkkanaa paloina/siivuina/tikkuina/raasteena
1 iso sipuli pilkottuna tai raastettuna
1 rkl tomaattipyrettä sekoitettuna lasilliseen vettä tai 2-3 raastettua tomaattia
1 dl KNOSSOS-neitsytöljyä
2-3 valkosipulin kynttä
2 laakerinlehteä
suolaa
noin 1/2 dl punaviinietikkaa
1. Huuhdo linssit ja laita ne likoamaan siksi aikaa kun valmistelet keittoa.
2. Keitä linssit lähes kypsiksi vähässä vedessä. Voit myös heittää keitinveden pois, jos haluat, se on hyvin ruskeaa ja sisältää paljon rautaa. (Jotkut kreetalaiset sanovat runsaan raudan sulavan heikosti, toiset taas haluavat ehdottomasti mahdollisimman paljon rautaa.)
3. Lisää kattilaan kaikki muut aineet punaviinietikkaa lukuun ottamatta, lisää vettä jos tarpeen ja hauduta kypsäksi (tavallisesti noin _ h). Tarkista suola.
Jos haluat keitosta hapahkoa, lisää viinietikka kattilaan ja anna kiehahtaa. Hätätilassa viinietikan korvaa sitruuna. Useimmat lisäävät viinietikan vasta lautasella, tällöin noin 1 rkl / annos.
Keiton seuraan sopii vaikka runsaalla valkosipulilla sivelty paahdettu leipä, jonka peittona on lehtisalaattia, tomaattia ja fetaa. Toisten mielestä taas tämä keitto pitää nauttia niin, että ensin lautaselle veistetään iso pala fetaa ja sitten kauhotaan keitto sen ympärille.



Kreikkalainen salaatti

Rapeaa salaattia ( itse käytin jäävuorisalaattia)
Tomaattia
Kurkkua
Vihreää mietoa paprikaa
Kalamata oliiveja
Fetaa

Ainekset pieneksi, kurkku mieluiten kuorittuna. Sekaisin kippoon ja fetaa päälle, itse ripottelin fetan päälle turkkilaista salaattimaustetta ja kastikkeeksi valkoista balsamicoa sekä kreikkalaista kalamata-oliiviöljyä. 



OLIIVILEIPÄ
PSOMÍ ME ELIÉS

5 dl vettä
50 g hiivaa
2 dl mustia oliiveja, joista kivet on poistettu
1 dl KNOSSOS-neitsytöljyä
1 tl merisuolaa
5 rkl hunajaa
4 laakerinlehteä
noin1 l hiivaleipäjauhoja
1. Liota hiiva haaleaan veteen. Jos käytössäsi on hapanleivän juurta, lisää taikinaan ensin 1 dl hapanjuurta ja anna juuren herätä vedessä. Lisää sitten vain 25 g hiivaa.
2. Sekoita joukkoon oliiviöljy, merisuola ja pilkotut oliivit sekä hunaja. Alusta jauhot taikinaan ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
3. Leivo taikina sämpylöiksi ja aseta sämpylät uunipellille vieri viereen. aseta päälle laakerinlehdet ja anna leivän kohota kaksinkertaiseksi. Paista 250-300 asteisessa uunissa rapeaksi. 


PÄÄRUOKA:

YRTTIPERUNAT UUNISSA
PATÁTES POU MOSKHOMIRÍZUN

kilo kuorittuja perunoita
2-3 rkl oliiviöljyä
oreganoa tai - maustesekoitusta (oreganoa, timjamia, kynteliä, minttua ja basilikaa)
sitruunan mehu
vettä, suolaa
Laita uuni kuumenemaan 250 C. Lohko kuoritut perunat suureen kulhoon, kaada päälle oliiviöljy, suola ja yrttimauste, joka hierotaan kämmenien välissä tuoksuvaksi. Kääntele käsilläsi perunoita niin, että mausteita ja öljyä on kaikilla pinnoilla. Kaada sitten perunat uunivuokaan, johon lisäät vettä niin, että sitä on noin kolmannes perunoiden korkeudesta. Lisää myös yhden sitruunan mehu. Peitä alumiinifoliolla ja laita 250 C uuniin kunnes vesi alkaa kiehua. Vähennä lämpö noin 200 C ja paista kunnes perunat ovat melkein kypsiä. Ota folio pois, anna perunoiden saada hiukan väriä ja kypsyä aivan valmiiksi. Aikaa menee lohkojen koosta riippuen alusta loppuun noin 70- 90 min.

MUSAKA
MUSAKÁ
Tässä versiossa on pyritty vähentämään oliiviöljyn määrää, joka usein on mahtava
silloin kun munakoisot paistetaan öljyssä. Jos ne taas paistaa teflonpannulla ilma rasvaa,
ei maku ole kummoinenkaan. Viipaleet voi myös sivellä oliiviöljyllä ja paahtaa grillissä
tai uunin ylälämmössä. Paahdetun munakoison maku on pähkinäinen ja
öljyä kuluu vain murto-osa.
1/2 kg munakoisoja
1/2 kg kesäkurpitsaa
1/2 kg perunaa
tilkka KNOSSOS-oliiviöljyä paistamiseen
1.Poista munakoisoista kannat ja viipaloi ne pitkittäin noin 0,5 sentin paksuisiksi viipaleiksi.
2. Laita palat suolaveteen kiinteytymään ja anna seistä ainakin 30 minuuttia. Tämän käsittelyn jälkeen eivät ime suuria määriä oliiviöljyä.
3. Kuivaa pyyhkeellä painellen pinnalle tihkunut kitkerä suolaneste pois ja pilko viipaleet sentin pari suuruisiksi kuutioiksi.
4. Kuutioi myös kesäkurpitsa, samoin peruna. Paista ensin kesäkurpitsat oliiviöljyssä lähes kypsiksi, sitten perunat ja lopuksi munakoisot. Anna jäähtyä.
Jauhelihakastike:
3 hienonnettua sipulia
1/2 dl oliiviöljyä
1-2 valkosipulin kynttä
800 g jauhelihaa (osa voi olla lammasta)
1 tomaatti raastettuna tai murskaa purkista
ja 1/2 rkl tomaattitahnaa
1 dl punaviiniä ja 1 rkl punaviinietikkaa
hyppysellinen sokeria
suolaa
2 kanelitankoa
2 laakerinlehteä
Valmista jauhelihatäyte:
1. Hauduta sipulia öljytilkassa noin 10 minuuttia.
2. Lisää valkosipuli ja heti perään jauheliha, jota sekoitetaan puuhaarukalla, kunnes se murustuu.
3. Lisää raastettu tomaatti sekä punaviiniin sekoitettu tomaattipasta, sokeri, kanelitangot ja suola sekä laakerinlehdet.
4. Anna muhia hiljalleen ainakin 30 min tai kunnes suurin osa nesteistä on haihtunut
Valkokastike:
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
7 1/2 dl maitoa, joka on kiehautettu laakerinlehden kera
vähän muskottia tai kanelia
1 dl parmesaania/ kefalotiriä/gravieraa tms muuta kovaa, vahvanmakuista keltaista juustoa
1 muna
suolaa
1. Sulata isossa kattilassa voi, lisää siihen jauhot ja sekoita koko ajan, etteivät jauhot pala pohjaan.
2. Lisää parin minuutin kuluttua kiehuva maito, vähennä lämpöä ja keitä vatkaten kunnes maito ja jauhot ovat sakeaa kastiketta.
3. Lisää kaneli / muskotti, puolet juustoraasteesta ja suola.
4. Kun kastike on jäähtynyt, lisää joukkoon vielä muna.
Pinnalle ja pohjalle 1 dl korppujauhoja.
Kerrosten väliin 2-3 dl juustoraastetta mieluiten jostain kovasta keltaisesta juustosta, esim. gryereä tai parmesaania. Kreetalaiset suosivat tässä nykyään saaren gravieraa tai hollantilaista Gerrygold-juustoa.
Aloita musakan kasaaminen levittämällä uunipannun pohjalle 1/2 dl korppujauhoja ja sen päälle ohut kerros valkokastiketta. Sitten kerros, jossa on sekaisin kesäkurpitsaa, munakoisoa ja perunaa. Tämän päälle kerros jauhelihakastiketta ja ohuelti juustoraastetta, taas kerros vihanneksia, hiukan juustoraastetta. Koko komeus peitetään valkokastikkeella ja vielä pinnalle ripotellaan loput korppujauhoista. Paista tunnin verran noin 175 C-uunissa, anna jäähtyä vartin ennen tarjoilua.

Tzatziki

Kreikkalaista jogurttia
Mustapippuria
Sitruunanmehu
Tzatzikimaustetta
Oliiviöljyä
Valkosipulia
Kurkkua

Sekoita ainekset keskenään, lisää mustapippuria ja sitruunaa ja valkosipulia maun mukaan.

Lammas/nauta kepakot (resepti A'la Laardi)

N. 800 g jauhelihaa jossa puolet nautaa ja puolet lammasta
Tuoreita yrttejä maun mukaan, itse laitoin n. ½ dl tuoretta minttua ja ½ dl tuoretta persiljaa
Suolaa
Mustapippuria
Loraus hunajaa 
Sipulia

Ainekset sekaisin ja uuniin, hyvää kuulemma oli vaikken itse maistanutkaan.

Kevennetyt falafelit A'la laardi

400 g kikherneitä
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 tl chilirouhetta
sitruunamehua
2 porkkanaa
1 peruna
1 tl jeeraa
1 tl korianteria
tuoretta persiljaa
Ruiskorppu jauhoa ja öljyä 1 rkl

Raasta porkkana ja peruna, pilko sipuli ja valkkari. Lisää kaikki ainekset blenderiin ja pyöräytä tahnaksi. Pyörittele pienessä määrässä korppujauhoja ja sivele päälle kevyesti oliiviöljy. Paista uunissa kunnes ovat kullan ruskeita.




Suurin osa resepteistä täältä. Tuliko kellekkään intoa alkaa järjestämään kreikkalaisia iltamia? Meillä olisi tulossa kuukauden päästä jotkut iltamat, saan kuulemma päättää teeman.. Olisiko meksiko, intia vai turkki? Hmm...vinkkejä ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti